Varusteet telttailuun:

Moottoripyörällä matkustaessa matkaan otettavien tavaroiden määrä on väistämättä rajallinen. Kymmenen vuotta sitten tehdessämme matkaa yhdellä pyörällä, pyörän jokainen tavarankuljetukseen tarkoitettu kolo oli tarkkaan käytössä. Lisäksi teltta, makuupussit ja -alustat olivat viritettyinä sivu- ja takalaukkujen päälle.

Muutamaa vuotta myöhemmin makuupussit olivat vaihtuneet puolta vähemmän tilaa vieviin ja lähes puolet kevyempiin untuvamakuupusseihin ja fyysisesti suurin tilan säästö saatiin, kun perinteiset makuualustat vaihtuivat ilmatäytteisiin retkipatjoihin. Vaikka lisäksi tulivat silkkiset matkalakanat, niin siitä huolimatta teltta oli ainoa, mikä enää piti sijoittaa pyörän laukkujen ulkopuolelle. Tänä päivänä teltat ovat kevyitä ja siitä huolimatta sopivat säälle kuin säälle olematta kuitenkaan tolkuttoman kalliita.

Teltta, makuualustat ja -pussit takalaukun päällä

Teltta, makuualustat ja -pussit takalaukun päällä

Kunnollinen kaksikerrosteltta, jossa on tilaa päädyssä erilliset apsidit myös tavaroille voi olla joko harja- tai "Sopu"-teltan mallinen. Kaksikerroksisen teltan ulompi kerros pitää veden loitolla ja sisäteltta estää myös lämpöä karkaamasta. Hyvässä teltassa on myös hyvä ilmanvaihto kuumia kelejä varten.

Teltoissa voi olla myös erilaisia sisätaskuja, jotka auttavat säilyttämään pikkutavaroita loogisesti leiriydyttäessä.

Avaruushuovasta on apua kylmällä kelilläkin, jolloin sen voi levittää teltan pohjan päälle ylimääräiseksi lattiakankaaksi.

Mikäli sivu- ja takalaukkusi tilat ovat rajalliset, Motonetistä ja retkeilykaupoista saa vesitiiviitä säkkityyppisiä säilytyspusseja, joiden suu rullataan kiinni, ja jotka voi laittaa laukkujen päälle. Teltta ja makuupussit sekä makuualustat ovat sikäli kiitollisia kuljetettavia, että vaikka ne saattavat viedä tilaa, ne eivät ole kovin painavia.

Ruokailu:

Matkoilla on kiva etsiä ja löytää persoonallisia ruokapaikkoja, mutta huikea säästö tulee, kun laittaa ruokaa itse. Avotulen teko on kielletty ilman maanomistajan lupaa, mutta Trangia ja muut vastaavat keittimet toimivat oivana ruoanvalmistusvälineenä ja niiden käyttö on sallittu myös metsäpalovaaran aikana. Tenttupullon voi nykyään unohtaa, sillä Trangiasta samoin kuin monesta muustakin keittimestä saa myös kaasulla toimivan version. Trangian kaasupullo ja keittoastiat menevät pieneen tilaan.

Retkikeittiö jossakin päin Inaria.

Retkikeittiö jossakin päin Inaria.

Kun matkalla valmistaa ruokansa itse, niin ei ole myöskään sidottu ruokapaikkojen aukioloaikoihin. Varsinkin kesällä Lapissa matkatessa ja auringon paistaessa ympäri vuorokauden vuorokausirytmi saattaa heilahtaa ylösalaisin. Usealta P-paikalta löytyy pöytä tai pari ja parhaimmillaan katos, jossa ruokaa on mukava laittaa ja nauttia. 

Jos mahdollista, niin valitsemme ruoanlaittopaikan vesistön läheisyydestä, että astiat pääsee pesemään heti ruokailun jälkeen. Kun ruoka on valmistettu ja syöty, kannattaa lämmittää vettä tiskiä varten. Pienikin määrä riittää. Matkaan kannattaa ottaa pesusieni ja pieneen pulloon tiskiainetta sekä lisäksi talouspyyhe.

"Tiskivatina" toimii hyvin trangian suurin kattila. Jos astioita ei pääse heti tiskaamaan, niin asia kannatta hoitaa pois päiväjärjestyksestä heti ensimmäisen tilaisuuden tullen varsinkin lämpimillä keleillä. Samalla vältytään ruokamyrkytyksen vaaroilta. On syytä huolehtia, että roskat niille kuuluville paikoille. P-paikoilta on viety paljon roskiksia pois säästösyistä ja puhtaan ilkivallan takia, mutta varmasti jokainen haluaa pitää luonnon siistinä ja jaksaa siivota jälkensä tältäkin osin.

Teiden varsilta löytyy myös katoksia, joissa laittaa ruokaa.

Teiden varsilta löytyy myös katoksia, joissa laittaa ruokaa.

Yöpyminen:

Jokamiehenoikeudet antavat luvan oleskella ja myös telttailla tilapäisesti alueilla missä liikkuminenkin on sallittu, kunhan pitää huolta, ettei häiritse kotirauhaa leiriytymällä liian lähelle asumuksia. Luontoon.fi-sivustolta löytyy vaellusreittien lisäksi myös laavuja, jotka sijaitsevat aivan ajoteiden tuntumassa.

Telttaillen löytyy unohtumattomia yöpymispaikkoja.

Telttaillen löytyy unohtumattomia yöpymispaikkoja.

Jos laavu on kyläyhdistyksen tai maanomistajan oma, sen käyttöä voidaan rajoittaa kyltillä, mutta silti alueelle voi pystyttää teltan ja yöpyä siinä. Oivallisia yöpymispaikkoja on löytynyt myös jokien ja muiden vesistöjen rannoilta pienten teitten varrelta. Maastossa moottoriajoneuvolla ajaminen ilman maanomistajan lupaa on kiellettyä, mutta Suomesta löytyy mukavia mutka- ja sorateitä, joilla riittää nähtävää ja joiden varrelle on kiva pysähtyä ja yöpyä.

Kuten moottoripyöräilläkin, niin telttaillakin voi sateen sattuessa sateella. Toki on välillä mukava sujahtaa puhtaisiin ja kuiviin majoitustilan lakanoihin, mutta takuuvarmasti suuremman elämyksen ja enemmän mukavaa muisteltavaa kertyy yöpyessä ulkona teltassa.

Valitsitpa minkä vaihtoehdon hyvänsä, Motouutiset.fi toivottaa hyvää Juhannusta ja antoisia moottoripyöräreissuja kaikille motoristeille.

Motouutiset.fi toivottaa hyvää juhannusta kaikille motoristeille.

Motouutiset.fi toivottaa hyvää juhannusta kaikille motoristeille.