Suomi on täynnä hyviä hotelleja. Usein vain käy niin, ettei yhtä hotellia saati hotellihuonetta erota toisistaan, ne ovat samalla peruskaavalla tehtyjä. Tässä suhteessa Hotelli Merihovi on positiivinen poikkeus. Talo on rakennettu sotien jälkeen ja valmistui lopulta pula-ajan Suomessa 1949. Rakennus edustaa funkkista ja on osittain suojeltu.
Hotelli Merihovi oli aikanaan arkkitehti Veli Klamin suunnittelema 1. luokan hotelli-ravintola, jossa oli muotoilija Paavo Tynellin hohtavat kattolampetit. Klassiset valkeat pylväät salissa loivat juhlavan tunnelman, jota sekä itse kemiläiset että ulkopaikkakuntalaiset arvostivat suuresti. Presidentti Urho Kekkonen oli tuttu vieras Hotelli Merihovissa, missä hän yöpyi vuosittain Lapin kalamatkoilta palatessaan.
Kuten niin monille muillekin vanhoille arvokkaille hotellirakennuksille kävi 1990-luvun laman aikana, Hotelli Merihovi suljettiin 1997. Onnekkaiden sattumien kautta vanhan Merihovin hopeiset ruokailuvälineet ja alkuperäiset Paavo Tynellin suunnittelemat lampetit saatiin nykyisen omistajan Päivikki Palosaaren ja hänen nyttemmin jo edesmenneen miehensä Pekka Saaren varastoon.
Täysin uudistettu ja perusteellisesti remontoitu Merihovi avattiin uudelleen 1999, ja mikä tärkeintä, peruskorjauksessa kunnioitettiin vanhaa ja se tekee Merihovista tänäkin päivänä mielenkiintoisen vierailukohteen. Heti vastaanottoon tullessa on vierasta vastassa kivilattia alkuperäisine meriaiheisine kuvioineen. Hienoja yksityiskohtia löytyy jokaisesta kerroksesta, kerrostasanteilta, käytäviltä ja kaikista saleista. Jokainen hotellihuone on uniikki, ja joka huoneesta löytyy lisää menneiden aikojen hienostunutta henkeä. Merihovin kala-aiheinen kuvio toistuu portaiden kaiteista aina huonekaluihin asti.
Paavo Tynellin kattolampetit ovat lähes kaikki tallella ja paikoillaan. Suuressa salissa aamiaista nauttiessaan voi aistia vanhan ajan loistokkaan tunnelman, miten salissa on pyörähdetty iltapäivätanssiaisissa, tai nähdä silmissään hienojen rouvien arvokkaat ilmeet heidän seuratessaan muotinäytöksiä. Kuulemma maanantain päivätanssit olivat erityisen suosittuja. Alakerrassa sijaitseva Ravintola Ankkuri on hieman joutunut nykyajan hampaisiin, mutta Ankkurin narikka on säilynyt ennallaan ja on ollut arvoisensa työpiste silloisille portsareille.
Lisäksi henkilökunnan palvelualttius ansaitsee erityismaininnan. Auliisti saimme vastauksia kysellessämme talon historiasta. Henkilökunnalta saimme myös nähtäväksi kirjan, johon oli vuosien varrelta kerätty kuvia sekä vieraista että talon henkilökunnasta. Muutenkin positiivinen palveluhenkinen asenne huokui joka puolelta.
Kemissä järjestetään vuosittain heinäkuun lopulla Run to the 60`s H-D-ralli. Valitettavasti matkamme ajankohta oli tätä tapahtumaa ajatellen aikaisessa, mutta käydessämme illalla Kemin merimaisemaa ihailemassa, paikalliset kehuivat kesäistä tapahtumaa kilvan. Elämää ja elävää musiikkia oli tarjolla tuona nautittavan kesäisenä iltana Meripaviljongin tuntumassa. Kemistä, Merihovista ja kemiläisistä jäi hyvä mieli.