Moottoripyöräilijöiden turvaverkosto on kuusi vuotta Facebookissa ollut ryhmä, jonka kautta useat motoristit ovat saaneet apua toisilta motoristeilta ja matka on näin päässyt jatkumaan. Kysyimme ryhmän perustajalta, Erkki Teittiseltä, miten ryhmä on toiminut.

– Tällä hetkellä ryhmässä on jo 12 600 jäsentä ympäri Suomen. Ryhmä on kasvanut hiljalleen, kun tieto ryhmän toiminnasta on levinnyt motoristien keskuudessa ja edelleen itsekin "julistan" aiheesta motoristitapaamisissa.

– Ryhmään ollaan oltu tyytyväisiä ja sitoutuminen on ollut todella upeaa. Jäsenet ovat ymmärtäneet turvaverkoston idean, eli ryhmässä on motoristeja, jotka ovat valmiita auttamaan kanssamotoristeja hädän hetkellä. Ryhmässä on jäseniä ympäri Suomen ja kun varsinkin syrjäseudulle, Autoliiton tai vakuutusturvan kautta haettu avun saaminen voi kestää todella kauan, niin usein avun voi saada nopeammin ja lähempää Moottoripyöräilijöiden turvaverkostoa hyödyntämällä.

– Kun olen seuraillut tapahtumia, niin vuosien varrella toistasataa motoristia on saanut avun turvaverkoston kautta. Suositus on, että avun saaneet laittavat kuvan ryhmän Haverikuvat-osioon, mutta läheskään kaikki eivät sitä tee, vaan avun saatuaan ovat tyytyväisesti hiljaa.

– Avunpyyntöjen määrä ja avun tarve vaihtelee. Alkukesästä, kun lähdetään ensimmäisiä kertoja liikkeelle, niin tarvitaan akkuja ja renkaita, kun niiden kuntoa ei ole muistettu tarkistaa talven jäljiltä.

Jäsenet tekevät tästä ryhmästä toimivan, minä olen vain tämän  FB-ryhmän perustaja ja ylläpitäjä, painotti Erkki Teittinen.

Jäsenet tekevät tästä ryhmästä toimivan, minä olen vain tämän FB-ryhmän perustaja ja ylläpitäjä, painotti Erkki Teittinen.

Kertauksen vuoksi, miten toimia, jos apua tarvitsee? Mitä kannattaa ottaa huomioon apua pyytäessä?

– Ihan normaalisti kirjoittamalla kommentti Moottoripyöräilijöiden turvaverkoston FB-sivulle. Kannattaa kertoa tarkasti, missä on, että mahdolliset avun antajat tietävät, minne tulla, ettei lähde turhaan kiiruhtamaan väärään paikkaan. Suomessa on lukemattomia saman nimisiä paikkakuntia. Toiseksi kannattaa vähän miettiä minkälaista apua tarvitsee. Haluaako päästä pois vai jäädä paikan päälle "askartelemaan".

– Jos esimerkiksi rengas on rikki, niin kannattaa mainita riittääkö ihan perus paikkauspaketti vai tarvitseeko kokonaan uuden renkaan ja jos tarvitsee renkaan, niin minkä kokoisesta renkaasta on kyse. Ja kolmanneksi: omat yhteystiedot. Kun on laittanut avunpyynnön, niin kannattaa tarkkailla, jos tulee vastauksia (takuuta ei tietenkään voi antaa) ja kuitata heti, kun apu on tulossa, ettei tule ruuhkaa.

– Järki käteen myös avun pyytäjältä. Pyörä ja kuski kotiin - niin halutessaan, mutta kohtuus kaikessa. Etukäteen kannattaa sopia esimerkiksi mahdollisesti kuljetuksesta aiheutuneet kulut. Kun apu on saatu, niin muistaa ilmoitus ja kiitokset. Haverikuvat-osioon voi laittaa kuvan muistoksi ja kertoa vaikka kuinka kauan avun saaminen kesti. Mutta kuten jo mainitsin, tämän aika useat unohtavat.

Moottoripyöräilijöiden turvaverkoston FB-sivuilla auttajat ovat kuudessa eri ryhmässä, Etelä-, Pohjois-, Itä-, Länsi-, Kaakkois- ja Lounas-Suomen Avuliaisiin. Pitääkö avunpyyntö erikseen kohdentaa tietylle alueelle?

– On ihan sama laittaako pyynnön sen alueen ryhmään, missä on vai perus kommenttikenttään. Kommentti/avunpyyntö nousee jokatapauksessa ylimmäksi, kaikkien nähtäville. Lisäksi olen perustanut WhatsApp-ryhmiä, joihin voi avunpyyntöjä laittaa. WhatsApp-ryhmissä ei ole erillistä alueellista jakoa mutta olen huomannut, että Facebook-ryhmä ja WhatsApp-ryhmät ruokkivat toinen toisiaan. Facebook:in tulleita pyyntöjä jaetaan WhatsApp:in ja päin vastoin. Pyyntöjä jaetaan niistä muihinkin ryhmiin. Esimerkiksi pohjoisesta tullut avunpyyntö jaetaan Pohjolan Kurapyöräilijöille jne. Veikeää, miten hyvin viestit avunpyynneistä kulkevat eteenpäin, iloitsi Moottoripyöräilijöiden turvaverkoston perustaja ja ylläpitäjä Erkki Teittinen.

Moottoripyöräilijöiden turvaverkoston FB-sivut löytyvät täältä  

Aiheesta aikaisemmin:

TIISTAI 4.6.2019 08:44

Tänään vuoden täyttävällä Moottoripyöräilijöiden turvaverkostolla on jo yli 3 250 jäsentä

TIISTAI 5.7.2016 07:18

Lapinmatkalla koetut tekniset ongelmat osoittivat, että oikea motoristihenki elää ja voi hyvin

KESKIVIIKKO 27.12.2017 15:38

Uusinta: Tositestissä Noco Genius Boost GB40+ apukäynnistin

TORSTAI 1.9.2016 11:42

Uusi karttapalvelu: täältä löydät tiet päällysteen mukaan ja paljon muuta

KESKIVIIKKO 21.6.2017 08:05

Sataako kohta? Uusi karttapalvelu motoristien ja kaikkien muidenkin iloksi