Pärinäpojista oikeiksi moottorimiehiksi -lyhytfilmissä näkyy aikakauden asenne moottoripyöräilyyn sekä se, että se - silloinkin - yhteiskunnallisesti koettiin hieman tuomittavaksi asiaksi.

Filmin alussa kolme kaverusta on kapakassa, ja yksi kerskailee, että hänen pyörällään pääsee "toista sataa". Toinen epäilee, sitä, menee kaveri kyydissä testaamaan, ja senhän arvaa, miten siinä käy.

Selostajan kommentti "jokainen nuorukainen elää eräänlaisen kerskailukauden, jolloin hänen pitää näyttää, miten väkevä, rohkea ja taitava hän on”, ja jatko "poikkeuksetta tuollainen luonteenlaatu tulee esille, milloin on alkoholilla terästetty mieltä", pitävät varmasti omalla tavallaan totta tänä päivänäkin. Onneksi kuitenkin valistus on purrut, ja humalassa-ajajia näyttäisi olevan suhteellisen vähän. 

Toisaalta muutaman vuoden poliisin uutisointia seurattuamme olemme olleet huomaavinamme, että aivan kuin tämän filmin humalassa moottoripyörän lainannut kortiton kuljettaja olisi eräänlainen prototyyppi, jollaisia kesän mittaan uutisoidaan usein olleen onnettomuudessa tai jääneen kiinni.

Ehkä sitten on eräänlainen "oikean moottorimiehen" merkki, ettei humalassa mennä pyörän selkään, eikä myöskään lainata pyörää kaverille.

”Pääasia, että menoa ja meteliä riittää”

Filmi on ehdottomasti katsomisen arvoinen, sillä se sisältää monella tapaa loistavaa ajankuvaa. Selostajan kielelliset väritykset ja painotukset sekä puhetapa ovat yksi asia. Toinen ovat aikakauden ajovarusteet - mahdollisesti nahkarotsi, ei kypärää tai nahkainen "lentäjänlakki" korvineen.

Kolmas ovat tietysti moottoripyörät, jotka polkaistaan käyntiin. Ne ovat todella äänekkäitä, mitä vähän morkataankin filmissä. Ja tosiaankin, niissä ei ole lainkaan vilkkuja.

Yksi filmin monista neuvoista on "hanki myös oikea ajotaito, mutta muualta kuin kavereilta".

Toinen loistava filmin tarjoama motto on: "Pyri sinäkin oikeaksi motskarinomistajaksi, mutta pyri myös samalla oikeaksi moottorimieheksi". Ja moottorimiehellä tarkoitetaan tietysti motoristia, joka ottaa liikenteessä muut huomioon, ajaa maltillisesti ja on muutenkin mies paikallaan.

Ja kannattaahan se filmi katsoa senkin vuoksi, että selviää, miksi 90 km/h nopeudella ei pääse kaarteesta kaatumatta.

Linkki "Pärinäpojista oikeiksi moottorimiehiksi" -lyhytfilmiin tässä.

Kiitos lukijallemme tästä mielenkiintoisesta vinkistä.