JKL-miitti on Facebookissa toimiva ryhmä, joka järjestää mopo- ja kevytmoottoripyöränuorten kokoontumisia milloin missäkin Jyväskylässä ja sen ympäristössä. Miiteissä tavataan samanhenkisiä kavereita; ajetaan, poltetaan kumia, keulitaan ja stunttaillaan, joten olisi tärkeää, että nuorilla olisi oma paikka, missä he voisivat harrastaa muita häiritsemättä.
Mutta mitä JKL-miitin väki oikeastaan tekee täällä näyttelyssä?
– Yritämme saada näkyvyyttä miiteillemme ja nimen omaan siinä mielessä, että haluamme parantaa niiden mainetta, Claudia avaa. – Samalla haluamme viedä niitä turvallisempaan ja hyväksyttävämpään suuntaan.
Kun miittejä järjestetään, alkavat hälytyskeskusten puhelimet soida, ja poliisi saapuu yleensä paikalle, miten teillä?
– Olemme sopineet poliisin kanssa, etteivät tule ilmoittamatta paikalle, ja he antavat meidän olla rauhassa. Organisaationahan tämä ei ole mitenkään virallinen, mutta olemme saaneet Jyväskylän kaupungilta ja Liikenneturvalta avustusta toimintaamme, Joakim pohtii.
Kasvavat miitit
– Jyväskylässä on ollut mopomiittejä noin kymmenen vuoden ajan, ja ne ovat viime vuosina kasvaneet. Yleisimmin paikalla on noin 200-300 henkilöä, mutta enimmillään jopa tuhat, Claudia valistaa. – Miitteihin osallistuvat ovat enimmäkseen 14-18-vuotiaita.
Hätäkeskukseen ja poliiseille soitetaan helposti miiteistä. Huolta herättää miittien turvallisuus ja tietenkin valittajilla on myös halua hillitä miittejä.
– Aseman Lapset -järjestö kysyi meiltä, haluammeko apua toimintaamme. Olemme heidän kanssaan ideoineet sitä, miten saisimme miitit turvallisemmiksi, plus ettei meillä olisi ongelmia ulkopuolisten kanssa, Joakim kertoo.
Kuminpoltosta jää jälkiä?
– Ongelmanahan ovat äänet ja kumijäljet. Olemme yrittäneet etsiä laillista paikkaa miiteillemme ja olemme olleet mm. Bilteman parkkipaikalla, mutta lähistöllä on kerrostaloja ja asvalttipintaan jää runsaasti kumijälkiä. Poliisi onkin häätänyt meidät alueelta.
Etsimme koko ajan laillista aluetta, jonka voisimme saada vapaaseen käyttöön ja rajattua muulta liikenteeltä miittien ajaksi.
Olemme käyneet mm. Jyväskylän Nuorisovaltuustossa puhumassa, josko he auttaisivat paikan etsimisessä.
Saimme Nuorten Akatemialta ja Liikenneturvasta projektirahaa oransseihin huppareihin, jotta erottuisimme liikenteessä paremmin. Lisäksi kaikki, myös ulkopuoliset pystyvät näkemään sen, ketkä vetävät porukkaa miiteissä. Osa meistä on myös suorittanut ensiapukortin, joten heillä ja huoltotoimet osaavilla on miiteissä keltaiset liivit, Joakim valistaa.
Roskat häviävät leikiten
– Olemme käyneet kysymässä yrityksiltä heidän piha-alueitaan käyttöömme, mutta kukaan ei suostu edes kokeilemaan, koska heillä on niin iso pelko siitä, että kun maanantaiaamuna tulevat paikalle, niin piha-alue on täynnä roskia, Claudia kertoo.
– Meillä kestää paikkojen siivous vapaaehtoistyönä alla 10 minuuttia, tätä on kokeiltu. Suurin osa meistä on asiallisia, tavallisia nuoria, jotka ovat valmiita siivomaan jälkensä, Joakim vakuuttaa.
– Ikävä lieveilmiö on se, että kuten kaikissa ryhmissä, muutama huonosti tai piittaamattomasti käyttäytyvä leimaa käytöksellään koko porukan, Joakim murehtii.
Toivottavasti kaupunki tai jokin sopivan asvalttialueen omistava yritys ottaa jyväskyläläiset miitit suojelukseensa. Eikö ole kaikkien yhteinen etu, että nuorilla on paikka mihin mennä harrastamaan ja viettämään vapaa-aikaansa turvallisesti ja muita häiritsemättä?