Eero Syrjänen on kikkaillut mopolla 13 vuotiaasta asti ja 10 vuotta sitten hän hommasi isomman, Kawasaki ZX6R -moottoripyörän, minkä hän modasi stunt-pyöräkseen. Ensimmäisen stunt-keikkansa hän ajoi Turku-messujen yhteydessä 2019 ja on sen jälkeen jatkanut esiintymisiä ja kasvattanut fanikuntaansa eri sosiaalisissa medioissaan.
Täällä Jyväskylässä teitä on neljän hengen porukka, osa ajaa Stunt Freaks Teamin "väreissä". Oletko osa SFT:iä, vai ajatko "omissa nimissä".
– Suomessa stunttitouhu on sen verran pientä, että kaikki on kavereita keskenään, kaikki ajelevat yhdessä. Pääsääntöisesti teen omalla nimelläni tätä hommaa, mutta olen ollut joskus SFT:nkin hommissa mukana.
Tällä hetkellä elätät itsesi täysin tällä ja sinulla on todella paljon seuraajia?
– Kyllä. YouTubessa taitaa olla 38 000 tilaajaa, Tik Tokissa 85 000 ja Instagramissa vähän alle 25 000 seuraajaa.
Syrjäsellä on paljon seuraajia sosiaalisissa medioissa. Nimmareiden ja selfieiden pyytäjiä oli Jyväskylässäkin paljon.
Missä vaiheessa seuraajia oli niin paljon, että pystyi jättäytymään täysin tämän varaan?
– Opiskelun ohessa pystyin puuhailemaan näitä hommia, niin siinä tämän lähti käyntiin. Kun opiskelu loppui, niin oli hyvä pohja alkaa työstämään tätä hommaa eteenpäin.
Mitä kaikkea se pitää sisällään?
– Karkeasti ottaen näitä esiintymisiä, sosiaalista mediaa ja tuotemyyntiä on myös jonkun verran. Mitä ikinä sattuu keksimään. Firmaa perustaessani, painoin täppää, missä oli kaikki laillinen liiketoiminta Suomessa ja ammattinimikkeeksi otin taiteilijan, niin se kattaa aika paljon.
Miten usein sinulta ilmestyy videoita?
– Nyt olen ollut YouTuben suhteen pienellä talvilomalla. En ole varma, miten sen kanssa jatkan, kun se on toistanut liikaa vanhaa samaa. Olen yrittänyt herätellä Tik Tokkia takaisin eloon, jonne viime viikolla julkaisin neljä videota, se on toivottu tahti.
Syrjäsen keikkakalenterissa on vielä tilaa. Taustalla Atte Niskanen.
Miltä näyttää tämän kauden keikkakalenteri?
– Voisi olla enemmänkin. Alustavasti on sovittu kaksi keikkaa, 14.6 on Vantaan vauhtipuistossa kisat ja lisäksi viikon kilpailureissu Saksaan.
Mitä stunt-kisat pitävät sisällään?
– Stunt-kisoissa freestyle-osuus on se pääjuttu, mutta lisäksi on pienempiä kilpailuja, joista olen kolmena vuotena Saksassa ottanut jonkun pystin mukaan.
– Ensimmäisenä vuonna tuli parkourista toinen sija. Parkour tässä touhussa tarkoittaa, että ajetaan temppurata, jossa on riman alituksia, ajetaan lankkuja pitkin, pujotellaan ja hypitään. Siinäkin nopeus ratkaisee, mutta jos tekee virheen, niin siitä tulee lisäaikaa. Toisella Saksan reissulla olin toinen wheelie race:ssa. Siinä lähdetään keskeltä kehää, alueen kummassakin päässä on tötteröt, mitkä kierretään keula pystyssä. Se ajetaan aina toista vastaan ja voittaja pääsee jatkoon. Siinä pääsin finaaliin, mutta hävisin, tuli hävitty hopea. Viime vuonna olin parkourissa kolmas. Kun tarkasteltiin aikoja, niin olin samalla radalla 2-3 sekuntia nopeampi, kuin pari vuotta aikaisemmin, mutta sijoitus tippui yhdellä. Taso noussut siinäkin hommassa.
Missä pääset treenaamaan?
– Koska tekee mieli vain kikkailla, eikä se liikenteeseen sovi, niin on parempi ajella alueella, missä saa ajaa sillä lailla kun haluaa. Meillä on luvallinen spotti ajoharjoitteluradalla. Se on aidalla suljettu alue, missä saadaan käydä treenaamassa jos siellä ei ole muuta toimintaa.
Jyväskylässä nähtiin useampi stuntshow kahden päivän aikana.
Kuinka paljon treenaat?
– Ihanteellisin olisi kolme kertaa viikossa, mutta se riippuu. Jos viikonloppuna on tämmöinen tapahtuma, missä ajetaan useampi näytös päivässä, niin seuraavalla viikolla on väsynyt viikonlopusta. Maanantaina ei ole heti innoissaan lähdössä treenailemaan, niin sitten ei kyllä tule kolmea treeniä viikossa täyteen. Säästelee voimia.
Stunttailu on fyysisesti vaativaa, joten treenaatko fysiikkaa erikseen?
– Varmaan pitäisi, ei siitä haittaakaan olisi. Toistaiseksi olen pärjännyt sillä, että vain ajan.
Treenaatko talvella?
– MP25-messuilla ollaan oltu muutamana vuonna. Siellä pääsee ottamaan pientä tuntumaa. Periaatteessa jäällä voisi treenata, mutta en ole hirvittävästi käyny jäällä ajamassa. Talvella huollan kalustoa, että se olisi keväällä sillä mallilla, että kauden aikana tarvitsee rassailla mahdollisimman vähän.
Kunnolliset jarrut on oleellinen osa stuntpyörassä.
Mitä kaikkea pyörään pitää tehdä, että siitä tulee stunt-pyörä?
– Tämä Kawasaki ZX6R vm. 2003-04 on ollut minulla 10 vuotta. Stunt-pyörässä jarrut pitää päivittää. Käsitakajarru on oleellisin homma, että pystyy seisomaan penkillä, keuliskelemaan ja käyttämään jarrua samaan aikaan. Lisäksi kaikennäköisiä tappeja, kuten tässä nämä takatapit, että pystyy seisoskelemaan ja kikkailemaan. Penkissä on reikä, missä pystyy pitämään jalkaa. Tankki on rälläköity puoliksi, että siinä pystyy istumaan tai seisomaan. Stunttitouhussa pyörä kaatuu monta kertaa, jos ei muuten, niin aina lopuksi se väkisin kaadetaan, joten tarvitaan kaikennäköisiä kaatumarautasysteemeitä, että kaatuessa hajoaisi mahdollisimman vähän asioita.
– Katupyörät ei välttämättä ole tarkoitettu tämmöiseen rynkytykseen, siksi oikeastaan jokaisen osan saa vaihtaa tai vahvistaa, että pyörä kestää tässä touhussa. Supermotopyöriin ei ihan jokaista osaa tarvitse vaihtaa, kun ne on alkujaankin tehty crossihommaan, eli ne ovat yleisesti kestävämpiä tässä hyppimisessä.
Mittaristo on siirretty pyörän sivuun, ettei niitä tule stunttailun tiimellyksessä potkittua irti.
– Etuvanne, t-palat ja takaiskari ovat ainoat alkuperäiset osat tässä pyörässä.
Oletko tehnyt kaiken itse?
– Joo. Yllättävän paljon saa stunttiosia ostettua valmiina. Jotakin hitsauspalveluita on tarvinnut käyttää, kun siinä en ole ammattimies, mutta kaikki remontit ja huollot ja muutenkin todella paljon näistä hommista olen tehnyt itse.
Renkaista. Kuinka monta näytöstä yksi takarengas kestää?
– Se riippuu... nyt se ei kulu, kun täällä Jyväskylässä ei saa polttaa rengasta, mutta sellaisissa näytöksissä missä saa, niin yleensä se on yksi veto ja rengas. Harvemmin tulee ihan uusilla renkailla näytöksissä ajettua. Siihen katsotaan huonompia, että sen voi sitten lopuksi räjäyttää. Riippuu myös ajotyylistä, miten rengas kuluu treeneissä. Treenit ja kisat ajan aina uusilla renkailla. Mopoikäisenä se oli ihan sama, kunhan oli musta ja edes vähän yritti näyttää pyöreältä, mutta nyt kun tässä on monta vuotta ajanut, niin on huomannut, että kyllä renkaillakin on merkitystä.
Mikä stunttailussa on parasta?
– Itsensä toteuttaminen, ettei tarvitse edes yrittää ajaa kunnolla, vaan voi yrittää tehdä, mitä ikinä keksii.
Jyväskylän stuntshown kuskit: Atte Niskanen (vas.), Miro Tausa, Aleksi Manninen ja Eero Syrjänen.
Alla video Keski-Suomen MP-näyttely 2025 stuntshowsta. Voit katsoa sen myös täältä.
Instagram: instagram.com/eerosyrjanen/?hl=fi
YouTube: www.youtube.com/c/EeroSyrjänen
Keski-Suomen MP-näyttelystä aikaisemmin:
LAUANTAI 12.4.2025 08:01
Karjalan evakkojen jälkeläiset saivat oman moottoripyöräkerhon
TORSTAI 10.4.2025 08:02
Tiivistetysti, mitä kaikkea Keski-Suomen MP-näyttelyssä oli tarjolla - katso video
TORSTAI 10.4.2025 12:04
MMAF Jyväskylässä: "Ole aktiivinen ja ylpeä moottoripyörien rakentelija ja rummuta asiaa eteenpäin!"
TIISTAI 8.4.2025 08:01
Jussi Lundelin voitti 11:sta palkintonsa rakentamallaan Great Divide -pyörällä
MAANANTAI 7.4.2025 08:01
Nuoret saivat vastuulleen oman osastonsa ja nuorten pyörien tuomaroinnin Keski-Suomen mp-näyttelyssä
LAUANTAI 5.4.2025 12:54
Kaikki Keski-Suomen mp-näyttelyn palkitut pyörät - katso video palkintojenjaosta
PERJANTAI 4.4.2025 10:03
Keski-Suomen Mp-näyttely 2025 kasvatti mukavasti kävijämääräänsä – nuoret vahvasti mukana
KESKIVIIKKO 2.4.2025 08:01
Keski-Suomen MP-näyttely 2025 liivi- ja paitakuvat
TIISTAI 1.4.2025 08:01
Henkilökuvassa mp-rakentamisen monitoimimies Timo Mononen
MAANANTAI 31.3.2025 10:17
Soralle.fi – uusi, nopea ja helppokäyttöinen reittisuunnittelupalvelu soratienälkäisille
SUNNUNTAI 30.3.2025 08:01
Mikä pitää valtakunnallisen, yhden pyörämallin mp-kerhon, voimissaan?
LAUANTAI 29.3.2025 11:28
Motoristien Kriisipalvelulla tulossa webinaari motoristin näkyvyydestä liikenteessä