Mikä on sinun oma mopoilu-/moottoripyöräilyhistoriasi?
– Taisin saada mopokortin heti 15 vuotiaana, synttäripäivänäni. Siitä hetkestä, tähän päivään asti, kakspyöräiset on kulkeneet omassa arjessa mukana. Lelut on vuosien varrella kasvaneet. Tämän päivän "lelu" on Kawasakin Z1000 vm.-08, kertoi Mopoilevat nuoret ry:n hallituksessa toimiva Aleksi Kaukamo.
Miten päädyit Mopoilevat nuoret ry:n toimintaan mukaan?
– Erinäköisten sattumusten kautta. Olin nuorena Vuosaaren mopopajalla, joka on Helsingin kaupungin nuorisopuolen juttu. Sieltä lähti itsellä tämä mopopajatoiminta, ja niiltä ajoilta on todella positiiviset kokemukset. Moni tämän päivän kaverikin on jäänyt niiltä ajoilta, tähän päivään asti.
– Olen ollut yhdistystoiminnassa mukana vuodesta 2016. Oma, mopoaikainen nuoriso-ohjaaja sai houkuteltua mukaan. Alkuun ihan tutustumismielessä, että olisi tämmöinen juttu, kiinnostaisiko lähteä mukaan?
– Näiden yhdentoista vuoden aikana olen kasvanut aika kiinteästi mukaan ja saanut välitettyä oman moponuoruuden positiivisia kokemuksia tämän päivän nuorille.
Mitä Mopoilevat nuoret ry. tekee?
– Yhdistys on perustettu vuonna 2009. Yhdistyksen päätavoite on mopoilevan nuorison äänen kuuluviin saaminen ja edunvalvonta. Se on ehkä viime vuosina jäänyt vähän taka-alalle. Vuodesta 2016 meillä on ollut pääpainona Vantaalla sijaitseva mopopaja, nuorisotila, mihin nuoret voivat tulla hengailemaan tai korjailemaan mopojaan. Nuorisotilan lisäksi meillä on erillinen korjaamotila. Lisäksi tehdään erilaisia tapahtumia. On ollut ratapäiviä Tattarisuon moottoriradalla, Tattis GB:t pidettiin pitkään ja esimerkiksi vuonna 2020 käytiin Suomi Tourilla. Ajettiin reilu 1000 km, käytiin muutaman mopon ja piikin kanssa pikku lenkki Suomessa, siellä sun täällä. Semmoinen noin viikon mittainen reissu. Eli vähän kaiken näköistä, mitä keritään.
Kerro Kielletty harrastus -kampanjasta.
– Kielletty harrastus -kampanjalla yritetään, nimensä mukaisesti, saada harrastukselle sen ansaitsemaa tunnustusta ja samalla vähän korjata niitä asenteita, mitkä vallitsevat tämän harrastuksen ympärillä. Ikäänkuin vähän dekriminalisoida mopoilua, harrastuksena. Yritetään herättää keskustelua positiivisella tasolla tämän harrastuksen tiimoilta.
– Viime aikoina ovat mopot ja nuoret olleet vähän negatiivisessa valossa julkisuudessa. Tottakai kun mopot pärisevät yöllä, kuuluu kova ääni. Mikä on vähän ikuisuuskysymys, nuoria ja mopoja on aina ja joskus nuoret ovat vähän villejä. Eivät osaa ajatella.
– Meillä on noin 200 jäsentä. Alle 20 vuotiaille jäsenyys on maksuton ja yli 20 vuotiaat ovat kannatusjäseniä, eli tukevat yhdistyksen toimintaa, näitä reissuja ja kaikkia tapahtumia, mitä järjestetään. Kannatusjäsenmaksu on 20 euroa vuodessa. Erikseen on vielä yritysjäsenet, heillä on oma, 200:n euron kannatusjäsenmaksu/vuosi.
Onko teillä yhteistyötä viranomaisten kanssa?
– Meidän pääyhtestyökumppani on Vantaan nuorisopalvelut, joka esimerkiksi tarjoaa meille mopopajan tilan Vantaalla. Lisäksi PKS-mopotoiminnan kanssa tehdään yhteistyötä jalkautumisten tiimoilla. PKS-mopotoimintaan kuuluu, meidän lisäksi, Helsingin, Espoon ja Vantaan nuorisopalvelut ja poliisi. Ne ovat olleet tiiviisti mukana, kun jalkaudutaan pääkaupunkiseudun mopomiitteihin. Kesäperjantai-iltaisin me tehdään jalkautumista Vantaalla, jolloin ollaan liikenteessä iltapäivä viidestä suurin piirtein yhteentoista. Mennään sinne missä nuoret ovat, nuorten kokoontumis- ja hengailupaikoille, jotka vähän vaihtelee vuosittain, porukasta riippuen. Usein ne ovat koulujen pihoja, urheilukenttiä tai vastaavia.
Teillä on täällä Suomen kartta, mihin voi laittaa tarran, mihin saa ehdottaa mihin toivottaisiin moposuoraa tai vastaavaa harrastuspaikkaa mopoilevalle nuorisolle. Jos joku tuo ehdotelman tai toiveen esille, niin millä tavalla yritätte edesauttaa hankkeen etenemistä?
– Yritetämme vaikuttaa keskustelemalla ja tuomalla positiivista puolta ajatteluun. Suomessa on vasta yksi tai kaksi virallista moposuoraa. Siksi kaikki kikkailu ja stunttailu, kaikki mikä on kielletty, tapahtuu liikenteen seassa tai yleisillä teillä. Me yritetään tuoda esille sitä puolta, että jos saadaan mopoilevalle nuorisolle oma paikka, niin tuollainen ei-toivottu käytös on pois liikenteestä ja parantaa huomattavasti muiden tienkäyttäjien turvallisuutta.
– Skeittaajille löytyy skeittiparkit, futispelaajille futiskentät, lätkäpelaajille lätkäkentät jne., mutta mopoilijat jäävät takaa-alalle, vaikka tämä on monelle nuorelle, ehkä ainoa harrastus, minkä kautta saa kavereita tai kokee yhteisöllisyyttä/yhteenkuuluvaisuuden tunnetta ja sitä kautta ehkäisee syrjäytymistä. Noissa jalkautumisissa on tavattu eri lähtökohdista olevia nuoria, todella monipuolista porukkaa. Paljon nuoria, joita ei kiinnosta esimerkiksi mikään futiksen tai tenniksen pelaaminen. Me yritetään saada heidän ääntään kuuluviin. Nuori on yhdenvertainen nuori, riippumatta siitä harrastaako mopoilua tai esimerkiksi futista, muistutti Mopoilevat nuoret ry:n Aleksi Kaukamo.
Mopoilevat nuoret ry:n kotisivut löytyvät täältä.
Täältä voit liittyä jäseneksi/kannatusjäseneksi.