Maanantaina ennen puolta päivää motoristit kokoontuivat Kauhajoen ABC:lle. MKKV:n tiedottaja Marko Saarinen kertasi lyhyesti "käyttäytymissäännöt" ja kun Etelä-Pohjanmaan paikallisesta järjestelyistä vastaava Tomi Ropponen kertoi vielä tulevan ajoreitin, niin motoristit järjestäytyivät nopeasti letkaan ja lähtivät ajamaan kohti Kauhajoen Yhteiskoulua.
Noin 500 Kauhajoen Yhteiskoulun yläaste-ikäistä oppilasta opettajineen oli odottamassa, kun 47 moottoripyörää ja 53 motoristia ajoi varta vasten avatuista koulun porteista sisään. Kuvio tästä eteenpäin on kaikille aikaisemmin MKKV:n tilaisuuksissa olleille tuttu ja tunti, jonka lopuksi seinäjokinen viisinkertainen Suomen mestari, taikuri Juha-Matti Ristiharju esitteli meille taikojaan humoristiseen tyyliinsä, vierähti nopeasti.
Ennen kuin motoristit ja oppilaat siirtyivät pihalle moottoripyörien ääreen, kysyimme opettaja Leena Rinta-Kiikalta kuinka yleistä kiusaaminen Kauhajoen Yhteiskoulussa tänä päivänä on?
– Kyllä meilläkin koulukiusaamista on. Valitettavasti. Koulumme on mukana Kiva koulu -ohjelmassa, mutta vuosittain noin 25 kiusaamistapausta tulee meillekin koulun tietoon ja käsittelyyn. Tänä päivänä kiusaaminen on todella paljon netissä, josta se sitten kantautuu tänne kouluun asti. Mielestäni tämän kaltaiset tapahtumat koulukiusaamista vastaan ovat todella hyviä. Myös Duudsonit ovat käyneet meidän koululla. Heillä oli hieman toisenlainen lähestymistapa, mutta hyvä että näitä järjestetään. Toivottavasti tämä pistää oppilaat ajattelemaan. Ennen kaikkea on hyvä, että sanoma tulee ulkopuolelta. Opettajien sanomana, sitä ei oteta oikeen minään, kiittää matemaattisten aineiden opettaja Leena Rinta-Kiikka.
Neljä vuotta ja lähes 200 koulua. Miltä nyt tuntuu Ari "Santis" Santaharju?
– Hienolta. Aika mittava määrä ihmisiä. Jos laskee keskimäärin 200 oppilasta/koulu, niin tekisikö se noin 40 000 nuorta? Lisäksi kaikki motoristit, jotka ovat näihin tilaisuuksiin osallistuneet, nytkin omalla ajallaan, niin se on todellista vastuunkantoa, kiittää Santaharju.
Onko motoristien määrässä tapahtunut muutoksia näiden vuosien aikana?
– Tottakai. On sellaisia, jotka käyvät kerran pari ja sellaisia jotka ovat olleet mukana kaikki nämä vuodet. Tulee uusia motoristeja, osa jättäytyy pois ja osa "löytää" tapahtumat uudelleen. Tämä ei ole mikään ohimenevä muoti-ilmiö, vaan tapahtuma, johon todella halutaan antaa oma vapaaehtoinen panos.
Onko tämän neljän vuoden aikana konsepti jotenkin muuttunut?
– Perusta on pysynyt samana. Ajamme porukalla koulun pihalle, jossa oppilaat ovat odottamassa. Aika ajoin, varsinkin sadekelillä, opettajat yrittävät ehdottaa, että voisivat olla vastassa vaikka ikkunasta katsellen. Juttu on nimenomaan siinä, että kaikki ovat pihalla vastassa. Kun sitten tulemme paikalle moottoripyörillämme, niin opettajatkin ymmärtävät miksi juuri näin halutaan toimia. Tapahtuman sisältö on muokkaantunut pienillä tavoilla. Ei mennä silmät ummessa kuluneita raiteita pitkin.
– Kyllä konsepti kehittyy ja kehitys on kaiken edellytys. Keskustelemme näistä asioista myös yhdistyksen sisällä. Perusongelma on, että koulukiusaamista ei koskaan saada kokonaan pois, mutta kunhan edes voisimme sitä vähentää. Koulukiusaaminen on kuin sodat: jossain tehdään rauha ja jossain syttyy uusi sota. Mutta perussanoma on aina sama: Kiusaaminen on tyhmää ja koulun pitäisi olla turvallinen paikka, kertoo Ari "Santis" Santaharju totisena.
Pihalla käy vilske, kun oppilaat kiertävät katsomassa paikalla olevia pyöriä motoristien seuratessa vierestä. Keskustelumme lomassa Santis tarjoaa nuorisolle mahdollisuutta nousta pyöränsä selkään. Pojat katsovat kaihoten, mutta luonto ei kuitenkaan anna periksi. Lopulta löytyy yksi rohkea neiti, joka varmistettuaan, että varmasti saa kokeilla, istahtaa paikalleen ja pojat katsovat vierestä kateellisina.
– Ala-aste -ikäiset ovat huomattavasti innokkaampia ja ennen kaikkea rohkeampia istumaan ja kokeilemaan miltä tuntuu katsella maailmaa pyörän sarvien takaa. Yläaste-ikäiset eivät kehtaa, vaikka kuinka tekisi mieli, hymyilee Santis hyväntahtoisesti.
MKKV.n Etelä-Pohjanmaan yhteyshenkilönä jo monena vuotena toiminut Tomi Ropponen liittyy seuraamme. Miksi tiistaiksi ilmoitettu vierailu Mustasaaren koululle on peruttu?
– Kyseinen koulu onkin remontissa ja vararehtori ei tiennyt tästä keväällä sovitusta tapahtumasta mitään. Koska ei ollut käytettävissä minkäänlaista korvaavaa tilaa, niin MKKV:n tapahtuma siirrettiin suosiolla ensi keväälle, Ropponen selvitti.
Vieläkö Pohjanmaalta löytyy kouluja, joihin MKKV voi tulla vierailulle?
– Nyt alkaa uusiakin kierroksia kouluilla, joissa olemme jo käyneet. Ikäluokat vaihtuvat. Alakoulusta aloitetaan, mennään mielellämme silleen tyvestä puuhun, kommentoi Ari Santaharju.
– Monikaan koulu ei vieläkään tiedä MKKV:n toiminnasta, vaikka siitä on uutisoitu valtakunnantasolla asti. Liikun työni puolesta ympäri Pohjanmaata ja aina tilaisuuden tullen kerron MKKV.n tapahtumista. Etsin suoraan yhteystietolomakkeen heille eteen ja ilmoitan Suskille (Susanna Soppi) MKKV:n koordinaattorille, että tämmöinen yhteydenotto on tulossa. Muutamaa viikkoa ennen sovittua MKKV:n tapahtumaa olen vielä yhteydessä kyseiseen kouluun ja käymme läpi kaikki mahdolliset asiat moottoripyörien parkkeerauksesta salin järjestelyihin asti, että kaikki sujuu mahdollisimman kivuttomasti ja ettei meidän toiminnasta tulisi mitään ongelmia. Välillä joutuu juoksemaan tukka putkella, että kaikki saadaan viimeiseen asti hoidettua, kertoo Tomi Ropponen.
Hulinan keskeltä löytyy vielä MKKV:n tiedottaja Marko Saarinen.
– Tuntuu hyvältä. Kun katsoo tätäkin tapahtumaa, niin se kertoo minulle siitä, että meidän toiminnallamme on merkitystä, kannatusta ja meitä tarvitaan. Olemme tervetulleita kouluille. Meillä on positiivinen ongelma. Kausi on lyhyt tai meidän kannaltamme koulujen kesäloma on ihan väärässä paikassa. Olenkin joskus vitsaillut, että koulujen kesälomat pitäisi siirtää marraskuulle, kun ajokausi on ohi, mutta koululaiset eivät siitä oikein innostu, Marko Saarinen naureskelee.
– Tarkasti ottaen tämä oli MKKV:n 197 vierailu ja tänä syksynä on vielä 7 sovittua tapahtumaa jäljellä. Edellisistä vuosista olemme oppineet sen, että tiiviille viikoille on väliin laitettu myös vapaapäiviä. Ei ole kenenkään edun mukaista, että ajamme väsyneinä paikasta toiseen. Jokaisen henki on arvokas ja ainutlaatuinen, sitä ei lähdetä riskeeraamaan edes näin hyvän asian puolesta.
– Motoristit jaksavat olla toiminnassa mukana. Keskimäärin 50 pyörää on paikalla, se on pysynyt samana kaikki nämä vuodet. Lukumäärä sinällään ei ole itseisarvo, vaan kouluille viety sanoma. Olemme kaikki yhdessä samalla asialla, että saisimme koulukiusaamista, jos ei loppumaan, niin ainakin vähenemään ja se on tärkeää.
Miltä ensi kevät/syksy näyttää?
– Ensi vuotta on suunniteltu jo hyvin pitkälle. Tiedän, että kevät on buukattu jo aika täyteen ja kunhan tämä syksy saadaan "pakettiin", niin koordinaattorimme Susanna Soppi alkaa tekemään tarkempia tapahtuma-aikatauluja. Kevään ja syksyn tapahtumapaikat julkaistaan vasta sitten, kun ne ovat satavarmoja, ettei tule mitään turhia epäselvyyksiä. Lapland Tour järjestetään suurella todennäköisyydellä myös ensi vuonna, mutta siitäkin tiedotetaan vasta kun paikkakunnat ja tarkemmat suunnat ovat selvillä, Saarinen tähdentää.
Kun kouluvierailut nyt päättyvät, niin pääsettekö sitten lepäämään?
– Talviaikana Santis ja minä käymme pyydettäessä pitämässä esitelmiä, jos se liittyy selkeästi koulukiusaamiseen. Muuhun emme sekaannu, jokainen tehköön työtään omalla tontillaan. Mielellämme kerromme MKKV:n toiminnasta. Meitä on haastateltu muun muassa opettajien ammattijulkaisuun. Lisäksi ovat tietenkin messut, joilla meitä voi tavata ja tukea toimintaa esimerkiksi ostamalla MKKV:n tuotteita. Eli talvellakaan ei päästä lepäämään, vaikka ajamaan ei päästäkään, kertoo lopuksi hyväntuulinen Marko Saarinen.
Kokonaisuudessaan MKKV:n tapahtumasta jäi jälleen hyvä mieli. Selkeä, hyvin organisoitu ja antoi myös meille motoristeille ajattelemisen aihetta. Kiusaaminen on elämän tuhlaamista ja hukkaan heitettyä aikaa sekä kiusaajalle, että kiusatulle. Santis listasi vielä kolme pääasiaa (suluissa olevat kommentit ovat allekirjoittaneen).
1. Älä jää kiusaajalle yleisöksi. Jokainen kiusaaja tarvitsee yleisön, ethän se ole sinä!
2. Morjesta sitä hiljaisintakin kaveria. Meistä jokainen tarvitsee tulla nähdyksi. (Tämä pääsääntöisesti toteutuu meidän motoristien keskuudessa. Jatketaan samaan malliin.)
3. Pidä huoli omasta tontista/ itsestäsi, ettet kiusaa ketään.
(Näinhän tämä on. Toisia emme voi muuttaa, mutta kun pidämme huolen, että emme kiusaa, niin siinä on jo loistava alku. Erityisesti mieleeni jäi opettajan sanat, että kiusaaminen on siirtynyt yhä enemmän nettiin. Tämä näkyy kyllä aikuistenkin käytöksessä. Kauhajoella oli paikalla monen merkkistä ja mallista moottoripyörää ja kaikki sovimme samalle tontille vieri viereen. Miksi netissä niin usein törmää kommentteihin, joissa "tölvitään" toisen kulkupeliä?)
Sattuneista syistä allekijoittanut oli viimeinen pihalle saapuja ja viimeisenä ajamassa portista ulos. Lähtiessäni opettajat hätyyttelivät oppilaita seuraaville tunneille. Ilmiselvästi mielenkiintoa riitti ihan loppuun asti.
Vielä ehdit mukaan MKKV:n syksyn tapahtumiin: Ylöjärvi, Rymättylä, Pirkkala, Espoo, Kotka, Pori ja Nokia. Tarkemmat tiedot löytyvät MKKV:n omilta Facebook-sivuilta.
Aiheesta aiemmin:
Motoristit vastustivat menestyksellisesti koulukiusaamista Nuorgamissa
Motoristit koulukiusaamista vastaan tekee työtä hyvän asian puolesta ympäri vuoden
Motoristit koulukiusaamista vastaan Alavudella: älä ryhdy yleisöksi kiusaajille
Ennätysmäärä koulukiusaamista vastustavia motoristeja kokoontui Halkosaareen