Eurooppalainen sairaanhoitokortti

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saa samanhintaista palvelua Euroopassa kuin kohdemaankin kansalaiset.

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saa samanhintaista palvelua Euroopassa kuin kohdemaankin kansalaiset.

Matkavakuutus ei aina automaattisesti korvaa sairaanhoitokuluja. Esimerkiksi jo todettu krooninen sairaus ei välttämättä kuulu matkavakuutuksen korvauksen piiriin. Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saat lääketieteellisestä syistä välttämätöntä sairaanhoitoa oleskellessasi tilapäisesti EU- tai ETA-maissa, Sveitsissä ja Australiassa.

Suomen valtio vastaa annetun sairaanhoidon todellisista kustannuksita, joten Euroopan matkalle kannattaa ottaa mukaan mahdollisen vakuutusyhtiöltä saadun matkavakuutuskortin lisäksi eurooppalainen sairaanhoitokortti. Australiassa tarvitaan passi ja Kela-kortti.

Kortilla saat sairaanhoitoa samalla hinnalla ja samalla tavalla kuin maassa tai matkakohteessa asuvat henkilöt, mikäli sairastut äkillisesti tai joudut tapaturmaan ulkomailla. Kortti kelpaa edellä mainituissa maissa julkisessa terveydenhuollossa, sairausvakuutussopimuksen tehneiden yksityisten lääkäreiden vastaanotolla ja sopimuksen tehneissä sairaaloissa.

Itse korttia tarvitsee hakea vain kerran. Kela postittaa automaattisesti uuden kortin kahden vuoden välein.

In case of emergency - ICE-kortti

In Case of Emergency - ICE-kortti.

In Case of Emergency - ICE-kortti.

Lompakossa on hyvä olla olemassa myös ICE-kortti. Korttiin saa kirjattua oman nimensä, kahden lähiomaisen nimet ja puhelinnumerot, oman veriryhmän sekä tiedot mahdollisista sairauksista, allergioista ja lääkityksestä. Näillä tiedoilla helpotetaan pelastushenkilökuntaa ja ennaltaehkäistään hoitovirheitä esimerkiksi vääränlaisen lääkkeen käytöstä, jos olet vaikkapa jollekin lääkkeelle allerginen. Tämäkin kortti on ollut jo pitkään tulostettavissa itse. Kortti kannattaa tulostaa kaikille perheen jäsenille. Se ei maksa muuta kuin vähän viitseliäisyyden ja hieman askartelua. Jos ei omista laminointikonetta, niin kontaktimuovilla päällystäminen riittää pitämään kyseisen kortin luettavassa kunnossa lompakossa.

ICE-kontakti puhelimeen

Puhelimessa olevien lähiomaisten nimien eteen kannattaa laittaa ICE-etuliite, jolloin tärkeiden ihmisten puhelinnumerot ovat helposti pelastushenkilökunnan löydettävissä myös ulkomailla matkustettaessa.

– Onnettomuuden sattuessa on tärkeää saada tieto omaisille mahdollisimman pian. Jos kännykässä ei ole lukitusta, sieltä voidaan etsiä ICE merkintää, mutta nykyään älykännyköissä on lähes aina lukitus, joten pelastushenkilökunta ei pääse etsimään tätä kautta omaisten puhelinnumeroita. Kun on saatava selville, kuka on kyseessä, puhelimen lisäksi nopeasti tutkitaan lompakko, löytyykö henkilökorttia ja sieltä voi löytyä myös tietoa lähiomaisista, esimerkiksi juuri ICE-kortin muodossa. Siksi ICE-kontakti kannattaa tallentaa puhelimen lukitusnäytöön, jolloin tieto on helposti auttajien saatavilla. SPR:n Hengenpelastajan mobiilisovelluksen kautta voit lisätä puhelimen lukitusnäytölle lähiomaisesi yhteystiedot, kertoo sairaanhoitaja ja ETK (SPR:n ensiavun ja terveystiedon kouluttaja) Susanna Sankala.

SPR:n hengenpelastajan mobiilisovellus

Punaisen Ristin Hengenpelastajan mobiilisovellus.

Punaisen Ristin hengenpelastajan mobiilisovellus.

Suomen parhaana oppimista tukevana mobiilipalveluna 2013 palkittu Suomen Punaisen Ristin Hengenpelastajien Mobiilipalvelu on hyvin monipuolinen sovellus. Sieltä löytyy esimerkiksi ensiapuohjeita elvytyksestä nenänverenvuotoon, tietoa SPR:stä ja sen toiminnasta, veripalvelun toimipisteet ovat kaikki listattu osoitteineen ja voit merkitä edellisen luovutuskäyntisi puhelimen muistiin, jolloin laskuri laskee, koska voit luovuttaa seuraavan kerran. Sovelluksen kautta on mahdollista tallentaa ICE-kontakti puhelimen lukituskäyttöön ja tämän sovelluksen kautta pystyy aktivoimaan 112 Suomi-sovelluksen.

112 SUOMI-SOVELLUS

"Satunnaisia korpitaipaleita lukuunottamatta...." on lause joka on lähtemättömästi jäänyt mieleen jostakin vanhasta Suomi-oppaasta. Ajoreissun aikana ei välttämättä tiedä ihan tarkasti missä on menossa ja näillä "satunnaisilla korpitaipaleilla" ei välttämättä löydy riittävän pikaisesti tarkentavaa tietoa, jolla opastaa pelastushenkilökuntaa oikeaan paikkaan, jos jotakin tapahtuu. Hätäkeskus suosittelee 112 Suomi-sovelluksen lataamista kännykkään. Soittaessasi hätäpuhelun kyseisen sovelluksen kautta , Hätäkeskuslaitos saa automaattisesti sijaintitietosi ja näin avun saanti hätätilanteessa nopeutuu. Sovelluksesta löytyy yhteystiedot erinnäisiin viranomaisten tarjoamiin päivystysnumeroihin.

Elinluovutuskortti

Elinluovutuskortin avulla voit varmistaa oman tahtosi.

Elinluovutuskortin avulla voit varmistaa oman tahtosi.

Suomessa tehdään munuaisen-, maksan-, sydämen-, keuhkon-, haiman-, ja ohutsuolensiirtoija. Elinsiirrolla pelastetaan vuosittain useita ihmishenkiä. Kudossiiteitä voidaan käyttää sairauksien, vammojen ja tapaturmien hoitoon. Ne eivät pelasta ihmishenkiä kuten elinsiirrot, mutta nopeuttavat toipumista ja parantavat elämänlaatua, kerrotaan kyllaelinsiirroille.fi:ssä.

2010 Suomessa muuttui laki ihmisten elimien, kudosten ja solujen lääketieteellisestä käytöstä. Vainajan elimiä on siitä asti saanut käyttää elinsiirtoon, ellei ole tiedossa, että vainaja olisi elinaikanaan tätä ehdottomasti kieltänyt. Kuitenkin elinluovutukset ovat usein jääneet tekemättä omaisten vastustaessa voimakkaasti, vaikka laki olisi luovutuksen sallinutkin. Tästä syystä kannattaa ilmaista elinaikanaan selkeästi oma mielipiteensä asian suhteen ja varsinkin, jos on elintenluovutuksen kannalla, hankkia elinluovutuskortti ja pitää sitä mukanaan.

icekortti.fi:stä pääset printtaamaan itsellesi ja perheellesi ICE-kortin. Samalta sivulta löytyvät linkit, joiden kautta voi ladata 112 Suomi-sovelluksen, sekä tilata elinluovutuskortin.

Elinluovutuskortin voi täyttää ja tallentaa älypuhelimeen lataamalla Elinluovutus-mobiilisovelluksen. Sen avulla voi tiedon omasta tahdostaan lähettää helposti läheisilleen. Sovelluksella voi myös kehottaa kavereita sanomaan "kyllä" elinluovutukselle.

Sovellus on saatavilla Android-, Windows Phone - ja iPhone-puhelimiin sekä iPad- ja Android-tabletteihin.

Hengenpelastajat-mobiilisovelluksen voi ladata veripalvelun sivuilta täältä tai sovelluskaupoista hakusanoilla Punainen Risti, SPR ja Veripalvelu.

Aiheesta aiemmin sivuillamme:

Tulosta ICE-kortti itsellesi ja perheenjäsenillesi maksutta

Elinluovutuskortti voi olla ratkaiseva tapa auttaa toista ihmistä

Lataa Punaisen Ristin hengenpelastajan mobiilisovellus kännykkääsi